Căsuțe în copac

Câți dintre noi nu am visat să avem propria căsuță în copac? Îmi aduc aminte cu drag de momente din propria-mi copilărie în care încercam, alături de verisorii mei, să ne construim un loc de joacă în dudul din fața casei bunicilor. Era o încântare să avem acel loc privilegiat de unde puteam observa nestingheriți viața simplă a unei gospodării de țară.

Pornind de la o joacă similară, există oameni care au dus această pasiune la un alt nivel. Astfel putem găsi în ziua de azi căsuțe în copac in regim hotelier chiar și în România. Deasemenea există și firme specializate în construcția de case în copac la care poți apela pentru a te îndruma ce și cum să faci pentru a avea propria casuță. Menționez că legislația din România te obligă să obții autorizație de construire pentru o astfel de construcție.

Dacă ești părinte și vrei să le faci celor mici propriul loc de joacă, atunci lucrurile sunt un pic mai simple.

Ce trebuie să știm înainte de toate?

Copacii sunt vii, iar aceștia lucrează. Față de construcțiile clasice în care procesul de implementare al proiectului este previzibil, aici va fi nevoie să ne adaptăm în permanență.

Alegerea arborelui implică o mare atenție. Acesta trebuie să fie sănătos, bine înrădăcinat și să fi atins punctul maxim de creștere. Un ochi neavizat nu își poate da seama dacă un copac suferă de o boală ascunsă sau dacă solul a permis o bună ancorare a rădăcinii sau nu. Cel mai sigur este sa apelați la o firma specializată pe diacnoza arborilor sau la serviciile unui inginer agronom.

Cât de mare e un pom mic? Trebuie să fim conștienți de faptul că arborii în sine reprezintă structura viitoarei noatre cătuțe, astfel putem, fie să construim o casă folosind un singur arbore cu trunchi gros, fie mai multe ramuri ale aceluiași copac sau chiar trunchiuri apropiate ale diferiților copaci. În acest ultim caz, trebuie să luăm în calcul posibilitatea ca acești arbori să aibă densități diferite ale lemnului și să reacționeze diferit la încărcările aduse de vânt.

Intervenția asupra copacului să fie minimă. Tăierea crengilor, ruperea scoarței sunt surse de stres pentru arbore și pot duce chiar și la uscarea lui (nu vrem să finalizăm căsuța și să ni se usuce arborele). Atunci când lucrăm cu un copac, trebuie să ținem seama de câteva reguli simple: Nu folosim cuie ci șuruburi sau holșuruburi (de preferat este ca acestea sa aiba 20cm lungime și să nu străpungă trunchiul arborelui dintr-o parte in alta). Mentionez faptul că arborii, odata lezati, nu încearcă sa vindece țesutul distrus ci să îl separe de cel sănătos prin secretatea de substanțe chimice ce împiedică pătrunderea putregaiului în fibra lemnoasă.

De unde începem construcția căsuței în copac?

Orice casă se începe de la fundație. În cazul nostru, aceasta este reprezentată de arbore (treabă rezolvată de natură), așa că vom trece la podestul căsuței. În funcție de structura acesteia se va dezvolta și restul casei.

Cum fixăm podestul căsutei de arbori

Dacă avem la dispozitie un singur trunchi de copac, atunci vom ancora grinzile de lemn de acesta si vom fi nevoiti să adaugam contravantuiri sau chiar stâlpi suplimentari (din lemn) pentru a sustine viitoarea casuță.

Dacă avem copaci cu trunchiuri mai subțiri, atunci este nevoie să realizăm un cadru care sa le lege pe toate intre ele. În practică această metodă este simplu de implementat și nu necesită cunostinte avansate de structură sau dulgherie. Este indicat să folosim piese de prindere de calibru mare și să fim foarte atenți în a le fixa bine.

Dacă dorim să realizăm o casă mai mare, care să lege copaci cu trinchiuri mai grose, trebuie să știm că la vânt, fiecare copac se va mișca diferit și va aduce tensiuni difetite în structură. În acest caz este indicat să creăm o structură flexibilă. Astfel vom ancora bine cadrul podestului de arborele mai gros, la un capăt, iar la celălalt capăt vom fixa o grindă de arborele mai subțire. Ne dorim sa permitem glisarea cadrului pe grinda ce sprijina pe arborele mai subtire (există piese metalice ce permit glisarea). Este același principiu ca la podurile ce au un capăt încastrat, iar celălalt se mișcă pe sine/roți.

O altă metodă de construire implică folosirea de cabluri de oțel. Aceste cabluri le vom ancora la un capăt de cadrul podestului, iar la celălalt capăt de trunchiul copacului sau de o ramură aflată la un nivel superior față de podest. Menționez faptul că această metodă este ieftină și arată spectaculor deoarece pare că acem o căsuță care plutește. Singurul lucru de care trebuie să tinem seama constă în folosirea distanțorilor care să împiedice cablurile de oțel să frece arborele.

 

Odată finalizat podestul căsutei, putem ridica pereții și acoperișul. Nu trebuie să uitam că arborii sunt cei care preiau toate încărcările provenite din grutatea căsuței cât și a oamenilor care se vor sui în ea. Este de preferat să folosim materiale ușoare pentru a realiza structura șarpantei și a pereților.

Toate acestea fiind zise, să avem spor la construit mult dorita cașuță din copac.

.

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer