Obloane

În București întâlnim des case vechi cu rulouri, dar mai rar cu obloane. Cu toate acestea, am avut ocazia să consolidez o casă construită de un cetățean italian în anii 30. Cred că acel domn a vrut să aducă cu el o parte din atmosfera italiană pentru că printre casele moderniste a răsărit o căsuță cu ferestre înguste, î

nalte și încatrate de obloane impunătoare.Am dorit să păstrez acest aspect, moment în care am început să caut informații despre obloane.

Unde au apărut?

Este destul de dificil de indicat o anumită perioadă sau o regiune a lumii deoarece ele sunt universal răspândite și diferă în funcție de ce materiale erau disponibile în diferite colțuri ale planetei precum și tehnica de care fiecare civilizație dispunea.

O formă a obloanelor este cunoscută încă din Grecia antică. Ele erau confectionate din plăci solide de marmură și aveau rolul de a regla gradul de iluminare al încăperilor precum și ventilația sau protecția față de insecte sau apa meteorică. Din motive practice s-a trecut la utilizarea lemnului, iar utilizarea obloanelor s-a răspândit în tot bazinul mediteranean.

În Anglia, în timpul dinastiei Tudorilor – Henry al VIII-lea (deci în urmă cu aproximativ 500 de ani) existau obloane și nu seamănau deloc cu cele cu care suntem obișnuiți azi. În primul rând acestea erau montate la interior (casele avea

u pereți foarte groși, iar manevrarea era mai ușoară din interior decât dacă ar fi fost nevoiți să se aplece mult în exterior pentru a le deschide) și acopereau doar partea inferioară a ferestrei. În partea superioară se găsea un ochi de sticlă (sa nu uităm că pe vremea aceia sticla era rară și scumpă). Ele aveau doar rolul de a lăsa aerul și lumina să pătrundă în cameră, iar închiderea se făcea simplu, prin coborârea unui drug ce bloca obloanele spre a fi deschise de vânt.

Abia în secolul XVII oameni au început să aib

ă ferestre formate din două foi batante, moment în care obloanele au fost construite să acopere întreaga înălțime a ferestrei. Odată ce tehnica constructivă a permis realizarea de pereți mai subțiri, obloanele au migrat spre exterior.

Salturile tehnologice și perioada coloniză

rii au dus atât la perfecționarea obloanelor cât și la răspândirea lor pe tot globul. Cu alte cuvinte, revoluția industrială, a permis apariția de obloane formate din stinghii de lemn orizontale ce permiteau pătrunderea parțială a luminii, dar și direcționarea către exterior a picăturilor de ploaie.

Astăzi există pe piată o largă gamă de modele de obloane realizate atât din lemn cât și din alte materiale precum vinilul, aluminiul, MDF-ul, etc. Există și  sisteme ce permit controlarea obloanelor de pe propriile telefoane mobile (SOMFY)

Lemn, materiale composite, vinil & aluminiu

Oferta de obloane s-a diversificat pe măsură ce noi materiale au fost disponibile pentru producători. Astfel, avem în continuare un grad înalt de popularitate în rândul obloanelor realizate din lemn, dar, din motive de fiabilitate, au apărut oboane realizate și din alte materiale.

Obloanele din lemn sunt cele mai răspândite și prefetate de oameni. Lemnul dacă este tratat corecpunzător are o durată de viață bună. Atunci când sunt asociate cu elemente de feronerie, obloanele devin mult mai fucționale: lamelele se pot orienta în așa fel încât utilizatorul să aibă mereu în control  gradul de iluminare, intimitate, protecție la vânt. Prețul lor este influențat de natura lemnului din care sunt construite și de disponibilitatea pe piața din România (obloanele din pin sunt mult mai ieftine față de unele din mahon)

Obloanele din materiale composite sunt ultra-dure și imită aspectul lemnului natural. In funcție de tipul de material composit, avem obloane cu proprietăți superioare lemnului, dar și inferioare. MDF-ul imită cu succes lemnul, este mai dus, dar nu rezistă la fel de bine in medii exterioare (cu diferențe mari de umiditate și temperatură)

Obloanele din vinil sau PVC sunt cele mai ieftine, ușor de montat și nepretențioare. Sunt o bună opțiune pentru casele care nu sunt locuite permanent sau a căror locatari nu au timp pentru întreținerea lor.

Obloanele din aluminiu sunt destul de populare mai ales pentru clădirile noi, unde se dorește obținerea unui aspect industrial. Ele sunt rezistente la vânt, ploi, schimbări de termeratură și expunere îndelungată la soare fără a fi nevoie de o îngrijire specială.

Modele de obloane și stiluri de case

Stilul obloanelor este strâns legat de tehnica de construire a acestuia. Astfel avem câteva categorii de obloane:

  • Obloanele tip hambar. Acestea sunt simple, realizate dintr-un pat de scânduri care sunt legate cu traverse sau contravântuiri.
  • Obloanele cu șipci. Sunt formate dintr-un cadru perimetral pe care sunt prinse șipci fixe sau mobile.
  • Obloane panou/panel.
  • Obloane combo. Le-am denumit așa deoarece ele au rezultat din îmbinarea obloanelor panou cu cele cu șipci.

Mai jos am prezentat o schiță în care sunt corelate stilurile arhitecturale cu modelele de obloane cel mai des asociate.

 

De la obloane la sisteme de umbrire

În zilele noastre, construim clădiri cu fațade vitrate mari. Una din problemele asociate este efectul de seră ce se produce în interiorul acestor construcții. Astfel a apărut necesitatea de umbrire, iar rezolvările sunt variate, spectaculoase și inovatoare. Acest subiect în voi dezbate pe lardg într-un alt articol.

sisteme de umbrire
Clădire de birouri din Bordeaux – New Aquitaine Obloanele acoperă toată suprafața vitrată

În încheiere o să las câteva link-uri catre diferiți producători gasiți de mine:

NOVART   HOLZE  ARCHWOOD  ALMET   BANU-ALUMIN  ADF

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer