Cum funcționează fațadele duble ventilate

Denumirea de fațadă dublă-ventilată explică din start principiul de funcționare ce sta la baza sistemului de anvelopare despre care mi-am propus să vorbesc în acest articol.

Astfel, întâlnim două straturi de stică (în cele mai multe cazuri) avînd distanța dintre ele ce variază de la 20 cm la cânțiva metri, spațiu prin care aerul circula. Acest spațiu funcționează ca o izolație atât la temperaturi extrele, cât și la zgomot, vânt.

Deși acestă formă de anvelopare a unei clădiri nu este una nouă, am observat o tendință tot mai mare a arhitecților și inginerilor să o folosească. Pentru clăditile turn, fațadele duble se pretează deoarece oferă o suprafață vitrată mare, confort termic și acustic, cost redus cu racirea centralizată și ne scutește de soluții tehnologice complexe pentru ferestre.

Cum fucționează?

Fațadele duble se pot adapta pentru a raspunde atât la vreme rece cât și caldă astfel:

În anotimpul rece, spațiul tampon de aer acționează ca o barieră ce previne pierderea căldurii. Deasemenea, acest spațiu dintre cele două fațade, poate funcționa ca un recuperator de căldură, astfel aerul exterior poate fi preîncălzit aici, iar ulterior direcționat către sistemul centralizat de încălzire.

În anotimpul cald, aerul încălzit de soare din spațiul tampon poate fi  direcționat către exterior prin efectul de tiraj întâlnit și la coșurile de fum. Acest principiu de funcționare se bazează pe diferenta de densitate a aerului. Astfel, aerul cald, cu o densitate mai mică va urca către partea înaltă a cladirii, permițând ca prin partea înferioară să pătrundă un aer mai rece. Această mișcare a aerului funcționează ca o izolație față de de aportul de căldură adus de soare.

Beneficii și dezavantaje

În general, fațadele duble depind în mare măsură de condițiile externe (radiații solare, temperatură externă etc.) care influențează direct confortul intern și calitatea vieții. Prin urmare, proiectarea atentă este esențială, necesitând cunoștințe detaliate despre orientarea solară, context, radiațiile locale, condițiile de temperatură, ocuparea clădirii, etc.

Beneficii:
  • Reducerea costului cu încălzirea și răcirea clădirii.
  • Permite pătrunderea luminii naturale, asigurând totodată o bună vizibilitate.
  • Îmbunătățirea izolației termice și acustice
  • Permite ventilația naturală, reînnoirea aerului, fapt ce duce la crearea unui mediu sănătos.
Dezavantaje:
  • Costul de construcție este ridicat.
  • Consumul de spațiu aferent fațadei duble.
  • Necesitatea de mentenanță a sistemului.
  • Nu mai funcionează propice dacă sunt aduse schimbari semnificative contextului (cum ar fi umbrirea fatadei de o altă clădire)

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer